ast wel: over vasten en vieren met kinderen en jongeren

Jeroen Knol is kerkelijk werker in de Stinskerk en de Sionskerk, deels op het gebied van jongerenwerk. Hij schrijft in dit artikel over vasten en vieren met kinderen en jongeren. “Iets ‘niet doen’ vinden kinderen lastig, en zeker als het om een lange periode gaat die voor hen nog moeilijk te overzien is.”

‘Vasten wint aan populariteit, maar vaak buiten de kerk om.’ Zo kopte een artikel van de NOS van 22 februari 2023. Het is een citaat van Frank Bosman, cultuurtheoloog aan de Tilburg University. Hij onderschrijft wat ik in de kerk ook zie gebeuren. Voor veel jongeren is de veertigdagentijd niet zo relevant. Het idee dat je ‘moet’ vasten in een bepaalde periode om je voor te bereiden op Pasen stuit in de praktijk vaak op weerstand. Ik snap dat. Want je bent immers geen betere christen als je vast.